Alles begint met Bach

Alles begint met Bach

Verhalen over Bach met:

- Merel Vercammen, viool
- Joachim Eijlander, cello
- Merlijn Kerkhof, verteller

Joachim Eijlander, geboren 1975, kreeg zijn eerste lessen van Jan Hollinger in Rotterdam. Hij volgde zijn studies in Utrecht, Amsterdam en Berlijn. Hij speelde samen met vele gerenommeerde musici, waaronder Inon Barnatan, Karl Leister en Zuill Bailey. Joachim is oprichter van het Rubens Quartet, vooraanstaand Nederlands strijkkwartet. Met dit kwartet trad hij veelvuldig op in Europa, de VS en Israel. Als cellodocent en kamermuziekcoach was hij verbonden aan verschillende vooraanstaande conservatoria en festivals in Europa en de VS. Samen met pianiste Anastasia Safonova treedt Joachim als duo op. Joachim speelt op een cello van Gaetano Chiocchi (Padua 1870) en met een strijkstok van Nikolaus Kittel (St.Petersburg 1860), hem tot zijn grote dank ter beschikking gesteld door het Nationaal Muziekinstrumenten Fonds.

Merel Vercammen begon op vijfjarige leeftijd met vioollessen en studeerde vanaf haar vijftiende jaar bij Eeva Koskinen aan het Utrechts Conservatorium. Na het behalen van haar Bachelor of Music bij prof. Jan Repko aan het Royal College of Music in Londen in 2012 heeft Merel in 2014 haar Master of Performance aan het zelfde instituut met hoogste onderscheiding (Cum Laude) behaald. Hiervoor ontving zij studiebeurzen van o.a. het Royal College of Music, het prestigieuze Huygens Scholarship Programme, het Anton Kersjesfonds en een Cultuurfondsbeurs van het Prins Bernhard Cultuurfonds. Sinds 2014 vervolgt zij haar studie met maandelijkse lessen aan de “Scuola di Perfezionamento Musicale” aan de Fondazione Musicale Santa Cecilia in Portogruaro, Italië bij prof. Ilya Grubert. Merel won prijzen bij o.a. de London Grand Prize Virtuoso Competition, het Prinses Christina Concours en het Nationaal Concours van de SJMN, waar ze naast de eerste prijs ook de prijs voor de beste uitvoering van een Nederlands werk toegekend kreeg. Ze gaf concerten in de meeste landen in Europa, in Zuid-Amerika en in Noord-Afrika, met als hoogtepunt een optreden in de Londense Wigmore Hall in juli 2013. In Nederland speelde Merel in solistisch of kamermuziekverband in alle concertzalen, en soleerde zij met o.a. het orkest van het Utrechts Conservatorium (in het vioolconcert ‘Capriccio’ van Otto Ketting), het Nijmeegs Studentenorkest, het Symfonieorkest BBS, en het Zeister Philharmonisch Orkest. Toekomstige optredens staan gepland met het Bergens en met het Alkmaars Symfonieorkest.

Merlijn Kerkhof (1986) is schrijver, journalist en muziekcriticus voor de Volkskrant. Daarnaast wordt hij regelmatig gevraagd als presentator. Eerder was hij redacteur en columnist van nrc.next. Hij studeerde muziekwetenschap aan de Universiteit Utrecht en voltooide een master journalistiek aan de Universiteit van Amsterdam. In september 2016 verscheen zijn eerste boek: Alles begint bij Bach. Wat je moet weten over klassieke muziek (uitgeverij Thomas Rap).

PROGRAMMA

Johann Sebastian Bach is de grootste! Maar wat maakt zijn muziek zo bijzonder en welke impact had en heeft zijn muziek? Door wie werd Bach zelf geïnspireerd? In een engaging performance nemen twee topspelers je bij de hand en geven ze een inkijkje in Bachs genie en zijn betekenis voor de musici na hem. Bepakt en bezakt met slechts een viool en cello gaan Merel en Joachim op een muzikale reis door de tijd. Bach was een alleskunner en bovendien een levenslustige man. Hij had veel kinderen en schreef voor hen prachtige muziek, waarin eenvoud, meesterschap en plezier zonder enig probleem samengaan. Deze muziek zal weerklinken via de prachtige instrumenten van Merel en Joachim, die zij tot hun dankbaarheid in bruikleen hebben bij het Nationaal Muziekinstrumentenfonds. De show ging op toer naar Indonesië. Merlijn Kerkhof schreef het boek Alles begint bij Bach; samen maakten Merlijn, Merel en Joachim de voorstelling, waarbij Merlijn een inleiding en uitleg gaf bij de muziek gespeeld door Merel en Joachim.

Laatst aangepast opdinsdag, 10 april 2018 16:19

Concert informatie

  • Datum: zondag, 25 november 2018
  • Tijd: 12:15 uur
  • Ticket: € 17,50; kinderen tot 15 jaar € 5,--
  • Locatie: Landgoed Daelenbroeck, Herkenbosch

 

Muziek moet het vuur doen ontvlammen
uit het hart van mannen, en tranen
brengen in de ogen van vrouwen.

Ludwig van Beethoven 1770-1827