Camerata Trajectina

Foto Anna Groot Foto Anna Groot

Camerata Trajectina en Hans Goedkoop 'Vive le Geus'

Camerata Trajectina is Nederlandse muziek. Eigenheid. Tel daarbij een levendige, ontspannen presentatie en een gedegen, zelfs wetenschappelijke voorbereiding, en je hebt Camerata Trajectina. Muzikaliteit, inventiviteit en humor strijden om voorrang. Speels omgaan met ons muzikale erfgoed is het devies. Met een focus op de Middeleeuwen en de Gouden Eeuw. Al meer dan veertig jaar. Steeds weer delft Camerata Trajectina onontgonnen repertoire op. Het geheim is onze brede culturele benadering. Veel muziek wordt door anderen niet herkend, omdat er geen noten bij staan. Camerata weet wel beter. Achter allerlei teksten schuilt muziek. Teksten die een veelheid van maatschappelijke domeinen bestrijken. Literatuur, vermaak, godsdienst, politiek, zeevaart, oorlog – overal zijn liederen te vinden. Met hun welluidende en virtuoze arrangementen brengen de musici van Camerata Trajectina het vaderlandse verleden tot klinken. Camerata Trajectina trekt zo een geheel eigen geluidsspoor door de muziekgeschiedenis der Nederlanden. Ze brengen muziek met een verhaal. Uw verhaal.

Hans Goedkoop is een Nederlands historicus. Hij is vooral bekend als presentator van Andere Tijden, een geschiedenisprogramma van de NTR en VPRO. Goedkoop was initiatiefnemer en presentator van de dertiendelige televisieserie De Gouden Eeuw, die van december 2012 tot maart 2013 bij de NTR/VPRO werd uitgezonden. 

PROGRAMMA

Camerata Trajectina en Hans Goedkoop vertellen de Tachtigjarige Oorlog. In een bloedstollend hoorspel wordt het wel en wee van de geuzen bezongen, Alva bespot, Leiden ontzet, Van Oldenbarnevelt onthoofd en de zilvervloot veroverd. In vogelvlucht gaan we door de belangrijkste periode in de ontstaansgeschiedenis van ons land. Muziek fungeerde hierin als nieuwsbron, maar ook als belangrijk propagandamiddel. De liederen vertolkten de stem van het volk; zij beschreven de politieke overtuigingen, maar ook de gevoelens van de mensen die er bij waren. Van het bekendste geuzenlied, het Wilhelmus, werd gezegd dat het meer kracht had dan 10.000 soldaten. Hoewel vaak lofrijk bezongen, klonken er ook verontwaardigde dissonanten over de bloederige acties van de Geuzen. Vive le Geus! is een verhaal over opstand en oorlog, over chaos en onderlinge verdeeldheid, over intrige en wreedheid, maar vooral ook over de kracht van muziek in donkere tijden.

Laatst aangepast opdinsdag, 17 april 2018 10:16

Concert informatie

  • Datum: zondag, 27 januari 2019
  • Tijd: 12:15 uur
  • Ticket: € 17,50; kinderen tot 15 jaar € 5,--
  • Locatie: Landgoed Daelenbroeck, Herkenbosch

 

Muziek moet het vuur doen ontvlammen
uit het hart van mannen, en tranen
brengen in de ogen van vrouwen.

Ludwig van Beethoven 1770-1827