Amsterdam Wind Quintet

Het Amsterdam Wind Quintet is opgericht in 2006 en geeft sindsdien niet alleen kamermuziekconcerten door heel Nederland maar heeft ook een internationale reputatie weten op te bouwen. Hoogtepunten in de geschiedenis van het Amsterdam Wind Quintet waren concerten in het bijzijn van Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Beatrix, diverse optredens in het Koninklijk Concertgebouw te Amsterdam en diverse live optredens voor o.a. het Radio 1 programma Vroege Vogels, Radio 4, Radio West en L1 Radio Limburg.
Het Amsterdam Wind Quintet verzorgde CD opnames voor het Duitse label Concustic en het Nederlandse label Aluid. In 2014 en 2017 tourde het ensemble door China waar het o.a. optrad in het National Centre for the Performing Arts in Beijing. In 2016 maakte het Amsterdam Wind Quintet in het kader van zijn10-jarig jubileum een concerttournee door Polen. Ook concerten in Duitsland en België stonden regelmatig op de concertagenda van het ensemble.
De blazers richten zich op mensen met belangstelling voor klassieke muziek en spelen niet alleen in concertzalen en theaters, maar waren in het verleden ook op onverwachte locaties te horen, zoals b.v. op de boot Rainbow Warrior van Greenpeace, tijdens een podiumdiscussie tussen Harry Mulisch en Robbert Dijkgraaf en tijdens de uitreiking van de Christiaan Huygens Prijs.
Naast het spelen van het concert repertoire voor blaaskwintet gaat het ensemble graag projecten aan met andere kunstdisciplines. Zo kwam het ook tot een samenwerking met o.a. dichter Erik Menkveld, acteur Roelant Radier, stand-up comedian Fred Zuiderwijk, bariton Marcel van Dieren, mezzosopraan Talitha van der Spek en bastrombonist Michael Eversden. Het ensemble hecht veel waarde aan het uitvoeren van Nederlandse en hedendaagse muziek. In dit kader speelden de vijf blazers o.a. wereldpremières van Henry Kelder, Johan de Wit, Joke van Dal en James Kazik.
Om ook de nieuwe generatie in aanraking te laten komen met klassieke muziek speelt het Amsterdam Wind Quintet ook regelmatig kinderconcerten.
Fluitist Tim Wintersohl (1979) is een veelzijdig musicus die op veel gebieden actief is. Naast zijn werkzaamheden als solist en kamermusicus in binnen- en buitenland is hij graag geziene gastspeler bij diverse symfonieorkesten.
In 2008 mocht Tim Wintersohl de 2e prijs bij het “Torneo Internazionale di Musica” in Verona (Italië) in ontvangst nemen voor zijn uitvoering van het fluitconcert KV 313 van Mozart en het fluitconcert van Ibert. Als solist concerteerde hij bij toonaangevende festivals als The International Holland Music Sessions, De Gelderse Muziek Zomer en het Steve Reich Festival.
Ook soleerde hij o.a. bij Het Nederlands Strijkersgilde en het Kasinoorchester Leverkusen.
Hij speelde wereldpremières van componisten als Martijn Padding, Jeppe Moulijn en Chen Wagner.
Sinds 2006 is Tim Wintersohl verbonden als fluitist aan het Amsterdam Wind Quintet waarmee hij in gerenommeerde zalen en theaters in Nederland concerteert. Verder trad hij als kamermusicus onder meer op tijdens het North Sea Jazz Festival, De Suite Muziekweek en het Holland Festival.
Als gastspeler werkt Tim Wintersohl bij een groot aantal orkesten, waaronder ook het Noord Nederlands Orkest, het Limburgs Symfonie Orkest, het Brabants Orkest, het Promenade Orkest, het Sinfonieorchester Münster en de Philharmonie Südwestfalen.
Tim Wintersohl volgde zijn fluitstudie aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag bij Rien de Reede, Thies Roorda en Emily Beynon waar hij in januari 2006 zijn Master diploma behaalde. 2001-2002 studeerde hij bij Trevor Wye in The Studio in Hastingleigh, Engeland.
De hobocarrière van Marije Clemens (1985) is begonnen in 1996. In dat jaar kreeg zij op elfjarige leeftijd haar eerste lessen van Dorine Jansma. Bij haar heeft ze zich vervolgens op de afdeling voor jong talent van het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam twee jaar lang verder ontwikkeld. In 1999 vervolgde Marije haar lessen bij Ali Groen, lerares op de School voor Jong Talent in het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Na op deze school haar VWO-diploma te hebben behaald, begon Marije in 2003 met haar eerste bachelorstudiejaar aan hetzelfde Haagse conservatorium. Hier kreeg ze drie jaar lang les van Pauline Oostenrijk. Op eenentwintigjarige leeftijd besloot Marije haar studie echter voort te zetten bij Roland Perrenoud en Maurice Bourgue aan het Conservatoire de Musique de Geneve in Zwitserland. Op 20 mei 2008 behaalde ze op dit conservatorium haar diploma met de hoogste score; 6 uit 6.
Om de kwaliteit van haar hobospel te blijven verbeteren, heeft Marije masterclasses gevolgd bij onder andere Klaus Becker, Omar Zoboli, Bart Schneeman en Paul Goodman. Dit uitte zich in diverse prijzen die ze bij verschillende concoursen heeft behaald: zo werd Marije eerste bij het Dubbelriet Concours in 1998 en het Nationaal Muziek Concours in 1999 en won ze de tweede prijs bij het SJMN in 2003 en 2005, het Prinses Christina Concours 2002 en het V Concorso Internazinale de Musica 2005.
Sinds het begin van haar hobocarrière heeft Marije in verschillende orkesten gespeeld, waaronder het AJO Jeugd Symfonie Orkest van de provincie Utrecht, het Jeugd Orkest Nederland en het Nationaal Jeugd Orkest. In al deze orkesten speelde ze eerste hobo. Verder remplaceert ze sinds 2007 in semiprofessionele en professionele orkesten en ensembles als het Residentie Orkest, het Limburgs Symfonie Orkest, Holland Symfonia en het JONG NBE.
Marijes succesvolle deelname aan concoursen hebben haar de mogelijkheid geboden om diverse soloconcerten te geven. In 2000 speelde ze solo met het AJO in de Kleine Zaal van het Concertgebouw en sinds 2002 geeft ze concerten voor de Stichting Jeugd Concerteert. Ook met haar kwintet Jahimacèli, waar ze van 2004 tot 2007 deel van uitmaakte, heeft ze meerdere concerten gegeven en werd ze tevens uitgenodigd om op te treden op het Orlando-festival in de zomer van 2005.
Op vijfjarige leeftijd kreeg Hanka Clout (1981, Heerlen) haar eerste pianolessen van haar moeder, Yvonne Stachowska. Drie jaar later begon zij met haar tweede instrument, de klarinet. Tijdens het gymnasium startte zij haar vooropleiding piano op het Conservatorium in Maastricht (1995). Vier jaar later kwam daar de vooropleiding klarinet bij aan het Conservatorium van Amsterdam. Hanka sloot haar studies af met een negen: piano in 2001 bij Barbara Grajewska, klarinet in 2005 bij Harmen de Boer en in 2007 bij Hans Colbers. Tijdens haar studie had Hanka ook esklarinetlessen bij Arno Piters en Harry Troquet. Hanka heeft basklarinetlessen gevolgd bij Davide Lattuada (KCO).
Momenteel is Hanka Clout als tweede, bas-, en es- klarinettist aan het Noord Nederlands Orkest verbonden. Daarnaast geeft Hanka klarinet- en pianoles in Zwolle.
Hanka volgde masterclasses bij o.a. Ralph Manno, Karl Leister, Roeland Hendrickx, Leon Bosch, Frank van den Brink en Brian Pollard, en kamermuzieklessen van Marjolein Dispa, Bob Stoel, Bas Pollard en Frans van Ruth.
Hanka Clout remplaceerde bij het Koninklijk Concertgebouw Orkest, het Residentie Orkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het Nederlands Kamer Orkest, het Radio Filharmonisch Orkest, de Radio Kamer Filharmonie, Holland Symfonia, het Gelders Orkest, het Orkest van de Koninklijke Luchtmacht, KMK JWF, de Marinierskapel en het Amsterdam Wind Orchestra, het Valerius Ensemble het Nederlands Blazers Ensemble, en werkte met dirigenten zoals Frans Brüggen, Jaap van Zweden, Reinbert de Leeuw en Neeme Järvi.
Hanka was in 2004 soliste in de Dans Preludes van Lutoslawski bij het Crea Orkest, olv Bas Pollard; in 2010 voerde Hanka ook met het Crea Orkest Debussy`s Première Rhapsodie uit. Samen met altvioliste Laura Groenestein-Hendriks was Hanka solist in het Dubbelconcert van Bruch, bij Het Orkest van Utrecht (2014) en het Zaans Symfonieorkest (2015). In het dubbelconcert van Roberto Molinelli “Bridges” soleerde zij samen met de Poolse klarinettiste Barbara Borowicz, met orkest De Ontzetting uit Wageningen op tournee naar Polen (2016).
Margreet Mulder (1986) begon op negenjarige leeftijd met bugel spelen. Op haar 14e stapte ze over op de hoorn; het was liefde op het eerste gezicht.
Ze kreeg hoornles van Joke Koolhaas. In 2004 begon Margreet aan haar studie aan het Conservatorium van Amsterdam bij Jacob Slagter en in 2008 behaalde zij haar Bachelordiploma. Hierna vervolgende zij haar studie bij Herman Jeurissen. Tijdens haar masterstudie volgde Margreet bijvak natuurhoorn van Teunis van der Zwart en deed zij een uitwisseling bij professor Ab Koster in Hamburg.
Margreet speelde tijdens haar studie meerdere programma’s met het Nationaal Jeugd Orkest. Na haar studie volgde zij masterclasses bij onder andere Frøydis Ree Wekre, Rex Martin, Radovan Vlatkovic en Gail Williams.
Margreet werkt als freelance hoorniste bij verschillende beroepsorkesten in het land en treedt daarmee op in binnen- en buitenland. Daarnaast is zij vast lid van het TenToon ensemble waarmee zij in het najaar van 2014 een cd heeft opgenomen. Naast haar activiteiten als uitvoerend musicus geeft Margreet ook graag les en arrangeert zij.
Fagottist James Aylward (1979) is werkzaam als freelance fagottist.
James remplaçeert o.a. in het Nederlands Philharmonisch Orkest, Amsterdam Sinfonietta, het Noord Nederlands Orkest, het Gelders Orkest, Limburgs Symfonie Orkest, alsmede in het Nederlands Blazers Ensemble.
James begon met fagot spelen op 13 jarige leeftijd. Hij studeerde aan het Victorian College of the Arts (VCA) in Melbourne, Australie, waar hij in 2000 afstudeerde. Tijdens zijn studie aan het VCA won James een aantal prijzen waaronder de Willem van Otterloo prijs die het voor hem mogelijk maakte zijn studie in Nederland voort te zetten. Ook speelde hij solo met het VCA orkest. Na zijn studie in Melbourne werd James aangenomen als Associate Principal fagotist, eerst bij het Auckland Philharmonisch Orkest in Nieuw Zeeland en in april 2001 bij het West Australian Symphony Orchestra waar hij tot September 2005 aan verbonden was. Van 2004-2007 studeerde James aan het conservatorium van Amsterdam in de masteropleiding bij Jos de Lange. James volgde masterclasses bij Dag Jensen.

FOTO: Anne Meyer