Selecteer een pagina

Ensemble Vijf

24 april 2022

Aanvang: 12:15

Vijf bevlogen vrouwen, vijf unieke instrumenten, vijf muzikale harten: dat is VIJF!

Met haar unieke en kleurrijke klankpalet brengt VIJF! een programma met een variëteit aan muziekstijlen. Sfeervolle muziek uit het Franse impressionisme en uitstapjes naar andere windstreken maar ook nieuw origineel werk dat geschreven is voor het ensemble. Een wereld vol klank en kleur, dromerig maar ook vol energie. Soms mystiek, maar ook lichtvoetig: muziek waar je blij van wordt en die je raakt! VIJF! speelt klassieke muziek op nét een andere wijze. De goudencombinatie van harp, fluit, fagot, hobo en viool maakt VIJF! tot een uniek ensemble. En omdat de samenstelling zo bijzonder is maakt het ensemble vaak zelf de arrangementen.Zo speelt VIJF! niet alleen kamermuziek maar brengt ze ook grotere orkestwerken. Waarbij uiteraard de muzikale strekking in zijn waarde wordt gelaten.

Saskia Onstwedder-List – fluit

Saskia studeerde fluit aan het Conservatorium van Maastricht en Tilburg. Ze behaalde haar diploma in Tilburg, waar ze studeerde bij Raymond Delnoye, destijds solofluitist van het Rotterdams Filharmonisch Orkest en het Brabants Orkest. Saskia is voornamelijk werkzaam als freelance fluitiste waarbij ze veelvuldig heeft opgetreden met o.a. het Brabants Orkest en het Philips Symfonie orkest. Reeds tijdens haar studie werd ze door toenmalig dirigent Louis Stotijn uitgenodigd te komen spelen bij Het Zeeuws Orkest waar ze nu alweer vele jaren als solo- fluitiste speelt. Met Het Zeeuws Orkest heeft Saskia talloze concerten onder leiding van diverse dirigenten uitgevoerd en soleerde zij in het beroemde fluit-harp concert van W.A. Mozart. Daarnaast speelt ze vast in ‘Concerto Brabant’ dat ieder jaar een aantal keer de Matthäus Passion uitvoert. Ze heeft een grote passie voor kamermuziek en is dan ook regelmatig te beluisteren in diverse ensembles.

Anne-Marie van Mierlo – hobo, althobo, hobo d’amore

Anne-Marie is de initiator van VIJF!. Zij studeerde hobo bij Anne de Vries en Hans Roerade aan de conservatoria in Tilburg en Maastricht. Daar behaalde ze de diploma’s Docerend en Uitvoerend Musicus (Master of Music) met daarnaast de aantekeningen althobo, hobo d’amore, orkestspel en ensemble-leiding. Anne-Marie is solo-hoboïste van het Zeeuws Orkest en speelt in die hoedanigheid samen met een rijke verscheidenheid aan dirigenten en solisten. Daarnaast is zij een regelmatig gevraagde gast in verschillende ensembles en orkesten, ze remplaceerde o.a. in het Brabants Orkest en het Residentie Orkest. Een van de hoogtepunten zijn de jaarlijks terugkerende concertreeksen waarbij de Matthäus Passion en het Weihnachts Oratorium worden uitgevoerd. Prachtige muziek waarin de hobo, althobo en hobo d’amore een belangrijke rol vertolken. Met Sabien Canton (harp) en Saskia Onstwedder-List (fluit), beide gewaardeerdecollega’s uit het Zeeuws Orkest, vormt ze vanaf 2021 het Thalia Trio. Dit trio legt zich toe op het verzorgen van live muziek tijdens een ceremonie, afscheid, herdenking of andere bijzondere gebeurtenis.

Lieselot Toorop – fagot

Lieselot studeerde aanvankelijk hoofdvak piano, maar viel al snel voor de prachtige klanken van de fagot en contrafagot. Al tijdens haar fagotstudie werd zij veel gevraagd bij verschillende orkesten en ensembles in en buiten Nederland, en verleende zij haar medewerking aan vele radio-, tv- en cd/dvd-opnames. Naast het remplaceren in de Nederlandse orkesten waaronder het Noord Nederlands Orkest, Holland Symfonia, het Brabants Orkest, het Limburgs Orkest en het Randstedelijk Begeleidings Orkest, speelt zij vast als solofagottiste in Het Zeeuws Orkest, het Nederlands Theater Orkest, en het Brabants Consort. Samen met Jozef Auer, solofagottist van het Brabants Orkest, was zij degrondlegger van het fagotensemble BonBonBasson. Lieselot haar voorkeur gaat uit naar symfonisch spel, maar kamermuziek vindt zij nog steeds een grotere uitdaging!

Renske de Leuw – harp

Toen Renske op vijfjarige leeftijd de muziekschool binnenliep en daar voor het eerst de klanken van een harp hoorde wist ze meteen dat de harp haar instrument zou zijn. Renske studeerde aan het Conservatorium van Amsterdam bij Alexandre Bonnet en behaalde daar met succes de diploma’s Bachelor- en Master of Music. Daarnaast volgde zij masterclasses bij diverse harpisten in binnen- en buitenland. Omdat Renske haar muzikale horizon nog verder wilde verbreden heeft zij ook lessen jazz- en popharp gevolgd bij meerdere docenten aan o.a. het Codarts Rotterdam. Renske is een veelzijdig harpiste, ze treedt op als soliste, kamermuzikante en orkestharpiste. Ze is daarbij actief in diverse orkesten waaronder Brabant Sinfonia en Het Zeeuws Orkest. Met het bijzondere Duo Jørgensen – de Leuw (theremin en harp) treedt zij regelmatig op, maakte zij succesvolle concertreizen naar onder anderen Brazilië en Canada en nam zij onlangs een eerste cd op. Daarnaast is zij actief in Duo LeoNina met fluitiste Femke van Leeuwen.

Anne-Marie van de Grint – viool

Anne-Marie studeerde viool aan de conservatoria van Tilburg en Maastricht. Door haar brede muzikale interesse deed ze ervaring op in uiteenlopende genres. Ze specialiseerde zich met name in barokmuziek en Argentijnse tango. Ze speelde barokmuziek in verschillende combinaties, waaronder La Réjouissance (onder leiding van clavecinist Tijn van Eijk) en Aulos Consort, en vertolkte meerdere malen de vioolsolo’s in de Mattheuspassie. Met Grupo del Sur (tangokwintet met muziek van Astor Piazzolla) nam ze drie cd’s op, waarvan de laatste live werd opgenomen in de kleine zaal van het Concertgebouw te Amsterdam. Ze is concertmeester van Brabant Sinfonia en vervangend concertmeester van het Zeeuws Orkest.

PROGRAMMA: VIJF! Unlocked

Ad de Jong

Dancing Dervish

Maurice Ravel (1875-1937)

Ma Mère l’Oye
arr. VIJF!

  • Parvanne de la Belle au bois domant
  • Petit Poucet
  • Les entretiens de la Belle et de la Bête
  • Le jardin féerique

Erik Satie (1866-1925)

Gnossienne no. 1
Arr. R. de Leuw

Aram Khachaturian (1903-1978)     

Sabeldans
arr. VIJF!

PAUZE

Georges Bizet (1838-1875)

Carmen
arr. VIJF!

  • Prelude
  • Intermezzo
  • Habanera
  • Chanson Bohème

Ruud van der Meulen

BeVa5

Don Maclean (1945-
arr. R. de Leuw

Starry starry night (Vincent)

Trad. Grieks
arr. A.v.d. Grint

Misirlou

Persfoto: VIJF! kunstwerk daglicht