Selecteer een pagina

Rozemond en Bekkers

31 oktober 2021

Duo Rozemond & Bekkers 
(viool/zang en accordeon).

In 2017 leerden violiste Jacobien Rozemond en accordeoniste Renée Bekkers elkaar kennen tijdens een tournee van de muziektheatervoorstelling ‘Vivaldi Code Rood’ waarmee ze te zien waren bij Podium Witteman.

Renée en Jacobien hadden meteen een klik en na het project besloten zij als duo een programma te maken. Inmiddels zijn ze met veel succes opgetreden in het Zoom! Kamermuziekfestival, het Festival van Vlaanderen en meerdere concertseries in Nederland. In september 2021 komt hun debuut-cd Vox uit, een programma waarmee ze dit najaar ook een serie concerten op verschillende festivals zullen geven.

Rachmaninov, Stravinsky, Piazzolla, Jeths en Beljon

Een programma met romantiek, nieuwe muziek en folklore.

Weinig woorden kunnen soms veel zeggen. Vocalise oftewel vox is een gedicht dat is opgebouwd uit één of twee klinkers. In deze gedichten staat de klank centraal: het woord gaat hier haar primaire functie van communicatiemiddel voorbij en wordt wendbaar, associatief en puur klankmateriaal. Wie in dergelijke gedichten op zoek gaat naar een eenduidige betekenis, komt dan ook gauw op een dwaalspoor terecht.

Het programma Vox van Rozemond & Bekkers is geïnspireerd op dit gegeven; waar enerzijds de stem letterlijk zal worden ingezet door Jacobien Rozemond, die naast haar vioolspel af en toe zingt, hebben de composities ook veelal een link met de menselijk stem. Duo Rozemond & Bekkers speelt in dit programma muziek voor viool en accordeon uit 1914-1922 van Rachmaninov en Strawinsky, met nieuw werk geïnspireerd op muziek uit die tijd van Gerard Beljon en componist des vaderlands 2014-2016 Willem Jeths.

Willem Jeths schreef voor Duo Rozemond & Bekkers de suite Portrayal gebaseerd op zijn nieuwste opera Ritratto, die zich afspeelt in de tijd van 100 jaar geleden. In zijn muziek grijpt Jeths terug op romantisch operaspel en andere muziek uit die tijd. Hij laat zich hierbij inspireren door La Valse van Ravel, muziek van Strawinsky en Tschaikovsky en verweeft dit binnen zijn eigen compositiestijl.

De dansmuziek uit deze opera is terug te horen in de tangomuziek die Renée Bekkers en Jacobien Rozemond spelen van Piazzola en Strawinsky. Ravel en Strawinsky zijn ook grote inspirators voor Gerard Beljon in zijn Evolutie. Op tekst van de Nederlandse dichter Co Woudsma componeerde Beljon dit speelse duo voor Renée en Jacobien met door de musici thuis opgenomen geluidsfragmenten.

Het duo zorgt bij deze rijke schakering aan composities voor een perfecte balans tussen klassiek en innovatie.

Jacobien Rozemond 

Jacobien Rozemond studeerde in Amsterdam bij Davina van Wely en studeerde cum laude af bij Ilya Grubert aan het Rotterdams Conservatorium waar ze de Essoprijs voor het beste eindexamen won. Ze vervolgde haar studie bij David Takeno in Londen. Als  vroeger lid van het Ruysdael Kwartet ontving ze de Kersjesprijs. In 2015 vormde ze het Hermitage Kwartet en ze is aanvoerder van de tweede violen bij Amsterdam Sinfonietta waar ze ook af en toe als concertmeester optreedt. ‘s Zomers geeft ze masterclasses op het Peter de Grote Festival in Groningen. Ze volgde zanglessen bij Valérie Guillorit, Robert van der Vinne en Klaartje van Veldhoven en trad veelvuldig op in een dubbelrol als violiste en zangeres in haar soloprogramma ‘Duizend-en-één-nacht’ en ‘Vivaldi Code Rood’.

Renée Bekkers

Renée Bekkers studeerde klassiek accordeon aan het Fontys Conservatorium te Tilburg en aan The Royal Danish Academy of Music in Kopenhagen bij Geir Draugsvoll en James Crabb waar zij met onderscheiding haar Master en ’Soloist Class’ afrondde. Met haar duo Toeac maakt Renée Bekkers al jaren succesvolle tournees en cd’s met programma’s van klassiek tot nu geschreven werk. Zij behaalden prijzen op het ‘Prinses Christina Concours’, ‘Dutch Classical Talent’, ‘Premio Internazionale di Fisarmonica’ in Italië, ‘Grachtenfestival Conservatorium-Concours’ ‘Vriendenkrans-concours/Het Debuut’ en Legatkonkurrencen in Denemarken. Ze is sinds 2017 hoofdvakdocente aan het Fontys Conservatorium te Tilburg.

PROGRAMMA

A. Piazzolla (1921-1992)                                     SVP
E. Podgaits (1949-                                               Avé Maria
I. Strawinsky (1882-1971)                                  Tango
S. Gubaidulina (1931-                                         De Profundis          
I. Fischer (1951-                                                   Wiegenlied   
I. Strawinsky (1882-1971)                                  Chanson Russe
G. Beljon (1952-                                                   Evolutie

PAUZE

S. Rachmaninov (1873-1943)                             Vocalise                                                  
W. Jeths (1959-                                                     Portrayal
M. Ravel (1875-1937)                                          Kaddish
G. Hermosa (1976-                                              Anantango 

Foto: S. Wijzenbeek