Selecteer een pagina

Hexagon Ensemble

20 februari 2022

Aanvang: 12:15

Wout van den Berg (fluit)
studeerde fluit aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag bij Frans Vester, waar hij een grote liefde voor kamermuziek en oude muziek ontwikkelde. Als fluitist concentreert hij zich volledig op de kamermuziek. Wout van den Berg is fluitist van het Hexagon Ensemble sinds de oprichting in 1991. Met dit ensemble speelde hij op vele podia in binnen- en buitenland. Het Hexagon Ensemble bracht inmiddels negen cd’s uit. Ook werkte hij mee aan cd-producties met werken van Henk Badings en Rudolf Escher. Van Escher nam hij de Sonata en de Monologue voor fluit solo op.

Hij heeft uitgebreid onderzoek gedaan naar repertoire voor blazers en piano. Inmiddels heeft hij voor het Hexagon Ensemble een database samengesteld met ruim 4000 titels.
Wout is zakelijk en artistiek leider van het Hexagon Ensemble.

Arno van Houtert (klarinet)
studeerde klarinet aan het Brabants Conservatorium te Tilburg. Hij behaalde daar zijn B-diploma bij Huib Steendijk en vervolgde zijn studie aan hetzelfde instituut bij Walter Boeykens. In 1983 behaalde hij het diploma Uitvoerend Musicus cum laude. Hij is sinds 1979 als klarinettist verbonden aan Het Brabants Orkest, nu philharmonie zuidnederland. Vanaf 1997 vervult hij hier de functie van soloklarinettist. Tevens treedt hij met zijn orkest ook op als solist. Zo verzorgde hij in 1985 de wereldpremière van het Tripelconcert van Henk Badings en was hij te horen in het Sinfonia Concertante van Mozart evenals in diens klarinetconcert. Recentelijk speelde hij de vijf Dance Preludes van Lutoslawski met orkest en was hij solist in het Duet Concertino voor klarinet en fagot van Richard Strauss.

Christiaan Boers (hoorn)
studeerde hoorn bij Piet Schijf aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Na deelname aan het Europees Jeugd Orkest ontstaat de internationale interesse en zo belandt hij na zijn studie in Engeland. Daar studeert hij verder bij Julian Baker aan de Royal College of Music te Londen. Ruim drie jaar is hij vervolgens verbonden aan het Royal Opera House Covent Garden. Alle solisten en dirigenten van wereldfaam maakt hij daar van dichtbij mee.

Na terugkeer in Nederland verkiest hij het freelance bestaan, waarbij de vele reizen en concerten met The Chamber Orchestra of Europe tot de hoogtepunten behoren. Vanaf 1988 kiest hij voor een vaste baan bij het Radio Filharmonisch Orkest. In 2000 neemt hij definitief afscheid van het orkestwezen. Naast de kamermuziek wordt hij na een studie theologie  geestelijk verzorger. Die combinatie van ambachten geeft hij tot op de dag van vandaag vorm.

Marieke Stordiau (fagot)
studeerde fagot aan het Sweelinck Conservatorium te Amsterdam bij John Mostard en Brian Pollard. Van 1984 tot 2001 was zij als fagottist werkzaam bij het Rotterdams Philharmonisch Orkest. Ook vormde zij jarenlang een duo met pianist/componist Marjolein Bakker. Diverse componisten hebben werken aan hen opgedragen.

Sinds 1992 maakt zij deel uit van het Nederlands Blazers Ensemble. In 2002 richtte Marieke Stordiau de stichting ‘De Luie Vrouw’ op. Hiermee initieert zij voorstellingen waarin sprookjes uit steeds verschillende culturen een hoofdrol spelen. In verschillende kamermuziekbezettingen en in samenwerking met de componist en de verteller ontstaan ‘vertel-concerten’ voor jong en oud.

Alexander van Eerdewijk (hobo)
Ik was negen jaar oud toen ik op de radio een hobo hoorde, en op slag verliefd werd op het bijzondere geluid. Nu, zo’n vierentwintig jaar later, voel ik nog altijd die liefde voor de hobo, en voor de mooie rol die de hoboïst vervult in het orkest en in de kamermuziek.

In 2019 heb ik een nieuw instrument gekocht van de Franse bouwer Marigaux. Met dit instrument kan ik enorm veel kleuren maken. Naast hobo speel ik ook heel graag althobo en oboe d’amore, deze instrumenten gebruik ik ook met enige regelmaat bij DBS (De Bezetting Speelt).

Ramon van Engelenhoven – Piano
Ramon van Engelenhoven (1995) sloot in 2019 zijn Master Piano aan het Conservatorium van Amsterdam af met het hoogst haalbare cijfer (een “10”), waar hij studeerde bij Frank Peters. Ook volgde hij lessen bij Jan Wijn en Naum Grubert. Hij begon op zesjarige leeftijd met pianospelen en volgde zijn eerste lessen bij Henri Struiwig in Hoorn. Zijn verdere vooropleiding volgde in 2004 bij Marlies van Gent en van 2005 tot 2013 bij Eric Noya in Hoorn. Hij heeft masterclasses gevolgd bij gerenommeerde musici als Alexander Gavrylyuk, Boris Berman, Pierre-Laurent Aimard, Paul Badura-Skoda, Jacques Rouvier, Leslie Howard, Ronald Brautigam, Igor Roma, Enrico Pace, Alexandre Tharaud, en Mikhail Voskresensky.

Ramon is zeer regelmatig te horen op de verschillende Nederlandse concertpodia, waaronder Tivoli Vredenburg, Muziekgebouw Eindhoven en het Concertgebouw in Amsterdam.

PROGRAMMA

Panorama Beethoven
Dit programma werd speciaal voor het 30-jarig jubileum van het Hexagon Ensemble samengesteld en grotendeels gearrangeerd door componist Micha Hamel. En wie Micha kent weet dat hij altijd in is voor nieuwe ideeën en garant staat voor verrassingen. Dus ook Panorama Beethoven is een programma vol verrassingen.

Natuurlijk laat Hexagon de 250ste verjaardag van Ludwig van Beethoven niet ongemerkt voorbijgaan. Geboren in Bonn, in zijn jeugd wonderpianist geweest, spoedde hij zich toen hij tweeëntwintig was naar het centrum van de westerse muziek: Wenen. Aldaar groeide hij uit tot het gekwelde genie dat de elegante maar brave muziek van zijn voorgangers ontsteeg door  composities vol hevige emoties en spannende muzikale experimenten aan het notenpapier toe te vertrouwen. Een enorme variëteit aan ideeën, kleuren en vormen kenmerkt zijn enorme oeuvre. Het blijft tot op de dag van vandaag ontzagwekkend dat hij in zijn eentje een geheel nieuwe stijlperiode inluidde: de Romantiek. In dit programma presenteert Hexagon dan ook een aantal van de vele gezichten van Beethoven. Lyrische hartenkreten, de viering van de heilige natuur, heerlijke melodieën, flitsende blazersmuziek, romantische pianoklanken – een breed palet aan uitdrukkingen kenmerkt zijn rijke voorstellingsvermogen. Beethovens werken wordt aangevuld met muziek van bewonderaar Schubert, leerling Reicha en navolger Strauss.

Ludwig van Beethoven (1770-1827)         Uit symfonie no. 6 opus 68 in F groot (Pastorale): deel 1,                                                                             allegro ma non troppo. Arr. Micha Hamel                                                                                                         fluit-hobo-klarinet-fagot-hoorn-piano

Ludwig van Beethoven (1770-1827)         Ich liebe dich. Arr. Micha Hamel
fluit-hobo-klarinet-fagot-hoorn-piano

Ludwig van Beethoven (1770-1827)         Kwintet opus 16 in Es groot
hobo-klarinet-fagot-hoorn-piano

Pauze

Anton Reicha (1770-1836)                           Uit Twee Andantes en een Adagio: Adagio
fluit-althobo-klarinet-fagot-hoorn

Franz Schubert (1797-1828)                        Uit Rosamunde: Entr’acte no. 3 Arr. Christiaan Boers
                                                                           Uit Rosamunde: Balletmuziek no. 2 Arr. Hans Eijsackers
fluit-hobo-klarinet-fagot-hoorn-piano

Ludwig van Beethoven (1770-1827)         Für Elise. Arr. Micha Hamel
fluit-hobo-klarinet-fagot-hoorn-piano

Johann Strauss jr. (1825-1899)                   Wiener Blut. Arr. Micha Hamel
fluit-hobo-klarinet-fagot-hoorn-piano

Foto: Marije van den Berg