Selecteer een pagina

Maurice Lammerts van Bueren en Ellen Valkenburg

19 januari 2020

Ellen Valkenburg

Sopraan Ellen Valkenburg studeerde zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Zij behaalde haar bachelor met onderscheiding ‘voor authenticiteit in de keuze en uitvoering van het programma’. In 2014 sloot zij aan ditzelfde conservatorium haar Masterstudie zang af bij Maria Acda en Sasja Hunnego. 

Ellen nam in 2011 deel aan de vijfweekse mastercursus ‘Poetry and Performance of the German Lied’, georganiseerd door het Franz-Schubert-institut in Baden bei Wien. Daar volgde ze masterclasses bij onder anderen Elly Ameling, Irwin Gage, Rudolf Jansen, Robert Holl en Barbara Bonney.
In maart 2012 kreeg Ellen vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds het Margit Widlund Stipendium toegekend. Dit stipendium, door schrijfster Anna Enquist en haar man ingesteld ter nagedachtenis aan hun overleden dochter, is bestemd voor jonge zangeressen met een bijzondere podiumpresentatie. 

Ellen vormt een duo met Maurice Lammerts van Bueren. Samen verzorgden zij recitals in o.a. Slot Zeist en voor de Vrienden van het Lied. Met pianiste Andrea Vasi verzorgde Ellen concerten voor o.a. de NJO Muziekzomer, het Grachtenfestival, Opium op Radio 4, het concertgebouw en het televisieprogramma ‘Vrije geluiden’. In 2011 wonnen zij het  ́Musico-liedconcours’ en in het najaar van 2013 werden zij toegelaten tot het solistenbestand van de vereniging Vrienden van het Lied. In september 2014 wonnen zij de ‘Prijs van de Vrienden van het IVC ‘ in de finale van het ‘Internationaal vocalisten Concours’ te
’s-Hertogenbosch en in het voorjaar van 2015 wonnen zij de tweede prijs tijdens de ‘International Liedduo Competition’ te Enschede. 

Daarnaast maakt Ellen deel uit van het ensemble ‘Coco Collectief’, bestaande uit vijf zangeressen en pianist Maurice Lammerts van Bueren. Met dit ensemble zong zij in o.a. Opium op Radio 4 en het Concertgebouw. In oktober 2017 brachten zij hun eerste cd ‘Winterreise’  wereldwijd uit bij het gerenommeerde label Etcetera. 

Ellen zong als soliste met het Residentie Orkest o.l.v. Jan Willem de Vriend, werkte als sopraansoliste met vele oratoriumgezelschappen, gaf concerten voor de Nederlandse Reisopera en zong tijdens de eerste twee edities van het Internationaal Liedfestival te Zeist. 

Voor meer informatie zie: www.ellenvalkenburg.com

Maurice Lammerts van Bueren (piano) behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie voor de aantekening Kamermuziek aan hetzelfde instituut bij Ludmilla Baslawskaja. Liedbegeleidingslessen kreeg hij onder meer van Graham Johnson en Rudolf Jansen.

Maurice Lammerts van Bueren heeft zich volledig toegelegd op het liedbegeleiden. Hij trad op met vele zangers, onder wie Ellen Valkenburg, Angelika Kirchschlager, Henk Neven, Minho Jeong, Thomas Oliemans, Esther Kuiper, Sven Weyens, Lilian Farahani, Marcel Reijans, Aldona Bartnik, Florieke Beelen, Ekaterina Levental en Hans Pieter Herman. In de komende seizoenen staan nieuwe samenwerkingen op het programma met onder meer de Franse sopraan Myriam Arbouz en de Estische sopraan Maria Valdmaa. Hij is oprichter en pianist van het Coco Collectief.

Naast optredens in Nederland gaf hij kamermuziek- en liedrecitals in België, Duitsland, Frankrijk, Polen, Slovenië, Zweden, Taiwan, Syrië , Trinidad en de Verenigde Staten. In 2020 staat een aantal liedrecitals in Estland op het programma.

Hij nam 14 CD’s op bij labels als Zefir Records, Etcetera, Avie Records en Naxos. Zijn CD ‘The Moon’s a Gong, hung in the Wild’ met mezzosopraan Angelika Kirchschlager stond in de top 5 van “Beste CD’s in 2015” in Opera Nederland. De CD ‘The Silver Age’ met mezzosopraan Ekaterina Levental werd CD van de Week op Radio 4 en stond in de Top 10 van “Beste CD’s in 2017” van Basia con Fuoco. De CD ‘Songs and Sketches’ met liederen en pianowerken van de Nederlandse componist Dirk Fock, met sopraan Irene Maessen en bariton Mattijs van de Woerd, werd onderscheiden met een 10 in het tijdschrift Luister. 

Als coach is hij verbonden aan de zangafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Als gastdocent gaf hij liedbegeleidingslessen, masterclasses en liedklassen aan het ArtEZ Conservatorium in Enschede en het HKU Utrechts Conservatorium. Sinds 2008 is hij Steinway Artist. 

Naast muziek heeft hij nog een andere passie: als portretfotograaf maakt hij regelmatig portretten van zangers, instrumentalisten en schrijvers. Zijn foto’s werden gepubliceerd in diverse dagbladen, waaronder de NRC, het Algemeen Dagblad en de Volkskrant.

Programma:

“Von fremden Ländern und Menschen”

Robert Schumann

Uit Kinderszenen, opus 15:
– Von fremden Ländern und Menschen 

Uit Lieder und Gesänge aus “Wilhelm Meister” opus 98a (Johann Wolfgang Goethe) :
– Mignon (Kennst du das Land)
– Nur wer die Sehnsucht kennt
– Heiß mich nicht reden, heiß mich schweigen
– So lasst mich scheinen 

 

Arabeske in C, opus 18 voor piano solo 

 

George Enescu

Uit Trois mélodies, opus 4 (Sully Prudhomme)

– Le désert
– Soupir 

Frédéric Chopin

-Mazurka opus 68.2 in a
-Mazurka opus 67.4 in a
-Mazurka opus 17.4 in a

 PAUZE: 

Manuel de Falla
Uit Siete Canciones populares Españolas :

– El paño moruno
– Seguidilla murciana
– Asturiana
– Jota 

Claude Debussy
Deux Arabesques

-Andantino con moto
-Allegretto scherzando 

Maurice Ravel
Shéhérazade (Tristan Klingsor)

  1. Asie
  2. La Flûte enchantée
    3. L’Indifférent