Selecteer een pagina

Maurice Lammerts van Bueren en Ellen Valkenburg

19 januari 2020

Sopraan Ellen Valkenburg rondde in 2008 haar studie Docent Muziek af aan het conservatorium van Tilburg en werd vervolgens toegelaten tot de opleiding Zang aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, waar zij in mei 2012 haar bachelor behaalde met onderscheiding ‘voor authenticiteit in de keuze en uitvoering van het programma’. In juni 2014 sloot zij haar masterstudie zang af bij Maria Acda en Sasja Hunnego aan ditzelfde conservatorium.

In 2011 heeft Ellen deelgenomen aan de mastercursus ‘Poetry and Performance of the German Lied’, georganiseerd door het Franz-Schubert-institut in Baden bei Wien. Daar volgde ze masterclasses bij onder anderen Elly Ameling, Irwin Gage, Rudolf Jansen, Robert Holl en Barbara Bonney. Ook volgde zij lessen bij Phyllis Ferwerda, David Bollen, Elsina Jansen, Margreet Honig en Meinard Kraak.

In maart 2012 kreeg Ellen vanuit het Prins Bernhard Cultuurfonds het Margit Widlund Stipendium toegekend. Dit stipendium, door schrijfster Anna Enquist en haar man ingesteld ter nagedachtenis aan hun overleden dochter, is bestemd voor jonge zangeressen met een bijzondere podiumpresentatie.

Ellen vormt een duo met pianiste Andrea Vasi. Samen verzorgden zij concerten voor o.a. de NJO Muziekzomer, het Grachtenfestival, Opium op Radio 4, het concertgebouw en het televisieprogramma ‘Vrije geluiden’.

In 2011 wonnen zij het ´Musico-liedconcours’ en in het najaar van 2013 werden zij toegelaten tot het solistenbestand van de vereniging ‘Vrienden van het Lied’. In september 2014 wonnen zij de ‘Prijs van de Vrienden van het IVC ‘ in de finale van het ‘Internationaal vocalisten Concours’ te ’s-Hertogenbosch en in het voorjaar van 2015 wonnen zij de tweede prijs tijdens de ‘International Liedduo Competition’ te Enschede.

Ellen maakt deel uit van het ensemble ‘Coco Collectief’, bestaande uit vijf zangeressen en pianist Maurice Lammerts van Bueren. Met dit ensemble zong zij in o.a. Opium op Radio 4 en het Concertgebouw . Het Collectief brengt in seizoenen 2016-18 Winterreise-voorstellingen in een regie van Marc Pantus. In oktober 2017 werd Coco’s debuut-cd wereldwijd uitgebracht door het gerenommeerde label Etcetera. Ellen zong als soliste met het Orkest van het Oosten, het Residentie Orkest o.l.v. Jan Willem de Vriend, ook gaf ze vele concerten voor de Nederlandse Reisopera en zong ze als ‘Rising star’ tijdens de eerste editie (2016) en met o.a. Robert Holl tijdens de tweede editie van het Internationaal Liedfestival te Zeist 

Pianist Maurice Lammerts van Bueren behaalde zijn diploma Uitvoerend Musicus bij Jan Wijn aan het Conservatorium van Amsterdam. Hij vervolgde zijn studie voor de aantekening Kamermuziek aan hetzelfde instituut bij Ludmilla Baslawskaja. Liedbegeleidingslessen kreeg hij onder meer van Graham Johnson en Rudolf Jansen.
Maurice Lammerts van Bueren heeft zich volledig toegelegd op het liedbegeleiden. Hij trad op met vele zangers, onder wie Angelika Kirchschlager, Henk Neven, Florieke Beelen, Thomas Oliemans, Marcel Reijans, Lilian Farahani, Ekaterina Levental, Henriette Feith, Karolina Hartman, Irene Maessen en Hans Pieter Herman. Daarnaast is hij oprichter en pianist van het Coco Collectief.

Voordat hij zich uitsluitend richtte op het begeleiden van zangers, werkte hij als kamermusicus met vele instrumentalisten, zoals de violisten Theo Olof, Frederieke Saeijs en het vioolduo Theo Olof/Herman Krebbers. Met Trio Suleika, waarvan hij 13 jaar deel uitmaakte, won hij de Vriendenkrans van het Concertgebouw en de prestigieuze Kersjesprijs.
Naast optredens in Nederland gaf hij kamermuziek- en liedrecitals in België, Duitsland, Frankrijk, Polen, Trinidad, Slovenië, de Verenigde Staten, Taiwan, Zweden en Syrië.

Hij nam diverse CD’s op, o.a. met Angelika Kirchschlager (liederen van Jake Heggie), Trio Suleika (Brahms, Dvorák, Rachmaninoff, Ravel), soprano Henriette Feith (American songs) en violiste Frederieke Saeijs (sonates van Ravel, Respighi en Granados).
Recente releases zijn “The Silver Age” met mezzosopraan Ekaterina Levental, “Songs and sketches” (liederen en pianowerken van Dirk Fock) met bariton Mattijs van de Woerd en sopraan Irene Maessen, en Schuberts “Winterreise” in een eigen arrangement met het Coco Collectief.
In 2018 verschijnen drie nieuwe CD’s met mezzo-soprano Florieke Beelen en bariton Hans Pieter Herman (Schumanns complete Myrten), met sopraan Aldona Bartnik (Poolse liederen en mazurkas van Chopin, Paderewski en Szymanowski) en liederen uit Mahlers “Des Knaben Wunderhorn” met mezzosopraan Esther Kuiper en bariton Sven Weyens.

Maurice Lammerts van Bueren is als coach verbonden aan de zangafdeling van het Koninklijk Conservatorium te Den Haag. Sinds 2008 is hij Steinway Artist.

Naast muziek heeft hij nog een andere passie: als portretfotograaf maakt hij regelmatig portretten van zangers en instrumentalisten.

Programma: “Von fremden Ländern und Menschen” 

Robert Schumann:
 Uit Kinderszenen, opus 15:
                                          – Von fremden Ländern und Menschen 

Uit Lieder und Gesänge aus “Wilhelm Meister” opus 98a:
                                          – Mignon (Kennst du das Land)
                                          – Nur wer die Sehnsucht kennt
                                          – Heiss mich nicht reden
                                          – So lasst mich scheinen 

-Arabeske in C, opus 18 voor piano solo 

George Enescu
Uit Trois mélodies, opus 4
                                        – Le désert
                                        – Soupir 

Frédéric Chopin

3 Mazurkas voor piano solo

 

PAUZE

 

Maurice Ravel
                                      – Chanson française
                                      – Chanson écossaise
                                      – Tripatos 

Claude Debussy

                                     -Deux Arabesques 

Maurice Ravel

                                     -Shéhérazade