Selecteer een pagina

Prisma String Trio

26 september 2021

Prisma Strijktrio – La Muse

Sinds de oprichting in 2002 staat Prisma Strijktrio garant voor de mooiste muziek op het scherp van de snede. Stevig verankerd in de klassieke strijktraditie vertolkt het trio muziek uit heel de wereld, van alle tijden, in vele stijlen. Oude en nieuwe muziek klinken als vanzelfsprekend naast elkaar. Prisma is te horen op podia als het Koninklijk Concertgebouw, Muziekgebouw aan ’t IJ, Rijksmuseum en De Doelen, op festivals als Wonderfeel, Grachtenfestival en November Music en op radio en tv. 
Het programma van vandaag is gebaseerd op de muzen van de componisten: Bij Florent Schmitt lijkt de muziek zelf de muze te zijn, de drijvende kracht achter zijn explosieve componeerdrift. Darius Milhaud wijst zijn vrouw Madeleine aan als muze en eert haar met beeldschone muziek. Darius kampt levenslang met een zwakke gezondheid die hem uiteindelijk in een rolstoel doet belanden. Hij wordt liefdevol verzorgd door Madeleine. Uit dankbaarheid schrijft hij voor haar 15 pianominiaturen: La Muse
Ménagère. De suite is speciaal voor strijktrio gearrangeerd door de eigen muzen van de musici van het Prisma Trio: Bob Gilmore, Petra Griffioen, Tim Kliphuis en Marijn van Prooijen. Over de muze van Mozart en de invloed van Strauss en Stravinsky vertelt Prisma u graag meer tijdens het concert. 

Janneke van Prooijen

Janneke studeerde bij Jaring Walta en Ilya Grubert en volgde masterclasses bij Herman Krebbers, Pavel Vernikov, Neli Schkolnikova en Johannes Leertouwer. Kamermuzieklessen volgde Janneke bij Istvan Párkányi. Voor haar examen uitvoerend musicus ontving zij het Stipendium van de Vrienden van het Rotterdams Conservatorium. 

Elisabeth Smalt

Elisabeth studeerde solfège en theorie bij componist Luctor Ponse, altviool bij Cees Dekkers en Erwin Schiffer en kamermuziek bij Wim te Have, Alwin Bar en Ben de Ligt. Zij vervolgde haar studie bij Nobuko Imai in Detmold en bezocht op haar aanraden het Internationaal Musicians Seminar Engeland. 

Michiel Weidner

Michiel is lid van Amsterdam Sinfonietta en het Prisma Strijktrio. Daarnaast maakt hij muziekvoorstellingen voor de jeugd en houdt inleidingen over muziek voor volwassenen. Michiel is veelvuldig programmeur en organisator van Kinderconcerten. Kamermuziek is zijn grootste liefde, in alle mogelijke stijlen en genres.

                                                               Programma

 

Wolfgang Amadeus Mozart (1756-1791)

uit Divertimento voor viool, altviool en cello in Es majeur KV 563
-Allegro
-Adagio
-Menuetto (Allegretto) 

Maurice Ravel (1875 – 1937)
bew. Prisma
“Ronsard à son âme” 

Florent Schmitt (1870-1958) 
uit Trio à cordes Op. 105 (1944)
-Lent
-Alerte sans exagération

pauze 

Richard Strauss (1864 – 1949)

“‘s Deandl is harb auf mi” voor strijktrio 

Igor Stravinsky (1882-1971)
bew. Prisma
Delen uit Les cinq doigts voor piano 

Darius Milhaud (1892-1974) La Muse ménagère/The Household Muse (1944) 

dédicace à/dedicated to M.M.M.M.

Bewerkt voor Prisma String Trio door Bob Gilmore (1, 3, 4, 5, 7, 10), Petra Griffioen (2, 9, 15), Tim Kliphuis (6, 11, 13) en Marijn van Prooijen (8, 12, 14)

 1. La Mienne – My Own  (dédicace à/dedicated to M.M.M.M.)
 2. Le Réveil – The Awakening
 3. Les Soins du ménage – Household Cares
 4. La Poésie – Poetry
 5. La Cuisine – Cooking
 6. Les Fleurs dans la maison – Flowers in the House
 7. La Lessive – Laundry
 8. Musique ensemble – Music Together
 9. Le Fils peintre – The Son who Paints
 10. Le Chat – The Cat
 11. Cartomancie – Fortune Telling
 12. Les Soins au malade -Nursing the Sick
 13. La Douceur des soirées – Sweetness of the Evenings
 14. Lectures nocturnes – Reading at Night